fietshelmen

Waar je op moet letten bij het kopen van een fietshelm

Veiligheid staat voorop wanneer je besluit een fietshelm kopen. Het belang van een goede pasvorm kan niet genoeg benadrukt worden omdat een helm die te los zit of te strak, zijn werk niet goed kan doen bij een val. Zoek naar een helm met verstelbare bandjes zodat je een pasvorm krijgt die zowel comfortabel als veilig is. Het is belangrijk dat de helm over keurmerken beschikt die voldoen aan de Europese of Amerikaanse veiligheidsnormen. Deze normen garanderen dat de helm voldoende bescherming biedt bij botsingen. Lichtgewicht materialen maken de helm comfortabeler voor langdurig gebruik, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid. Zorg ervoor dat de helm die je kiest voldoende ventilatie biedt om oververhitting te voorkomen.

Kies de juiste maat en stijl

Het kiezen van de juiste maat is cruciaal voor de effectiviteit van je helm. Een helm die perfect past, zorgt ervoor dat hij niet verschuift of afvalt tijdens het rijden. Het betekent dat je je hoofdomtrek moet meten voordat je een aankoop doet. Veel helmen komen in verschillende maten en met extra paddings om een nog betere pasvorm te garanderen. De stijl van de helm is ook iets om over na te denken. Verschillende types helmen bieden verschillende niveaus van bescherming. Mountainbike helmen bedekken bijvoorbeeld meer van het achterhoofd dan racefiets helmen. Reflecterende elementen op de helm kunnen je zichtbaarheid vergroten, wat vooral belangrijk is bij rijden in het donker of bij slecht weer.

Onderhoud en vervanging

Goed onderhoud van je fietshelm verlengt zijn levensduur en zorgt ervoor dat je altijd de maximale bescherming hebt. Na elke rit moet je de helm schoonmaken met milde zeep en water en hem aan de lucht laten drogen. Vermijd het gebruik van chemische reinigingsmiddelen die de materialen van de helm kunnen aantasten. Een fietshelm is niet ontworpen om meerdere klappen te weerstaan. Na een val waarbij de helm is geraakt, moet deze vervangen worden, zelfs als er geen zichtbare schade is. De impact kan interne schade veroorzaken die niet met het blote oog te zien is, maar wel de beschermende eigenschappen van de helm vermindert. Het is een goede vuistregel om je helm elke vijf jaar te vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *